《教學卓越中心》公告
教育小語本則公告連結

【教學卓越中心】

[教育小語] 柏格曼:老師再不改變,恐被 YouTube 取代

強納森.柏格曼 (Jonathan Bergmann) :
老師再不改變,恐被 YouTube 取代。

強納森.柏格曼 (Jonathan Bergmann) :老師再不改變,恐被 YouTube 取代。

「可汗學院」創辦人可汗呼籲「讓我們用影片重塑教育」,
而目前雨後春筍般的 MOOC 課程以「微教學影片」為〝授業〞主要方式時,
前於 4/17 (日) 在台演講的柏格曼,殷切地提醒我們:

老師再不改變,恐被 YouTube 取代!
 ※ 見
2016/04/18 [聯合報系/願景工程] 報導《柏格曼:老師再不變,恐被 YouTube 取代

「翻轉教室」推動者柏格曼的這些叮嚀,正可與韓愈的《師說》今古相輝映。
韓愈在《師說》的第一段就擲地有聲的說:

師者,所以傳道、授業、解惑也。

當藉由今日的教學科技(網路、影片), 可更有效地達成講課、授業效果時,
反而更彰顯出老師在教學現場引導學生、與學生互動,為學生傳道、解惑之〝不可取代的價值〞!

《師說》摘句:

• 孰能無惑?惑而不從師,其為惑也終不解矣!
    (課前先看講解的微教學影片,課堂上討論、解惑,並當場解決學生作業 或演練的問題。)
  • 彼童子之師,授之書而習其句讀者也,非吾所謂傳其道、解其惑者也。
    (若只講授內容,卻缺了「傳道、解惑」,無法彰顯師之所以為師。)
  • 句讀之不知,惑之不解,或師焉,或不焉,小學而大遺,吾未見其明也。
    (若只把課堂上大部分時間拿來講授內容,而無暇與學生互動、討論、解惑,真是太〝小學而大遺〞了。)

有關「翻轉式學習」報導的摘句:

2014/01/20 [ISTE]:
5 things you should know about flipped learning
 (有關「翻轉式學習」的五項應知事項)

5. You'll become even more irreplaceable. (您將更無法取代)

Many educators who are skeptical about flipped learning have posed the question: If we start delivering lectures via online video, what do we need teachers for?

The truth is, Bergmann(柏格曼)said, we need teachers for much more than merely delivering content. Rather than making teachers obsolete, flipping allows them to focus on what they do best: connecting with students and guiding them through their own process of discovery.

"If you can be replaced by a YouTube video, then maybe you should be," he said. "If all you do is content delivery, the reality is there's a YouTube video out there that can do what you do. There's a MOOC that can deliver content to 2,000 students.

"Coordinating activities that are meaningful and rich, guiding kids in discussion — these are the things we do best as teachers. The way we orchestrate activities really is the value that we add for students."

【相關公告:教育小語】語】

【相關媒體報導】

教學卓越中心心
2016.04.21 (四)